Hívás most!

FÓKUSZBAN A ZSŰRI

Bartus Beatrix

Hogy érezted magadat, mint zsűritag?

– Őszinte leszek, nekem ez volt életem első hivatalos, országos versenyen való zsűrizésem. Bár háziversenyeken már értékeltem körmöket, most azonban nagy volt a tét, ezért bevallom, én is együtt izgultam a lányokkal. Sok éves versenymúlttal a hátam mögött tudom, hogy rengeteg munka, gyakorlás, éjszakákba nyúló felkészülések előzik meg az ilyen megmérettetéseket, ezért nagyon fontos a pontos, precíz és igazságos értékelés. Abból a szempontból talán kicsit könnyebb volt a dolgunk, hogy idén nem volt díszítő kategória, ami, mint tudjuk elég szubjektív lehet a pontozás tekintetében. A géllakkozás és a manikűrözés objektív szempontok alapján történik, így egyértelműbb az értékelés is. A zsűritagokkal kiválóan együtt tudtunk dolgozni, egymástól függetlenül is nagy volt az összhang a pontozásban, talán ennek is köszönhető, hogy a versenyzők sértődöttség nélkül, elégedetten távoztak.

Mit gondolok a legutóbbi versenyről?

Azt gondolom, hogy végre sikerült egy olyan versenyt rendezni, aminek az eredményhirdetés után nem volt negatív visszhangja. Mi, akik hosszú évek óta dolgozunk a szakmában, és rengeteg versenyen vettünk részt, tudjuk, hogy ez mekkora elismerést jelent a szervezők számára. Kiválóan együtt tudtunk dolgozni a zsűri társaimmal, és megegyeztünk, hogy a félreértések, és negatív kritikák elkerülése miatt felajánljuk a versenyzőknek a díjátadó után személyes konzultációt. Sokan éltek is ezzel a lehetőséggel ,megbeszéltük a pontlevonások okait, és örömmel tapasztaltam, hogy építő kritikaként fogadták a véleményünket. Felkészült munkákkal találkoztunk, erős mezőny alakult ki, és minden versenyző elégedett lehet magával,ezúton így gratulálok a résztvevőknek , szervezőknek egyaránt! Örülök, hogy részese lehettem ennek a kiváló csapatmunkának!


Hódosi Edina

Miért jó versenyezni?

Aki szeretne fejlődni, összemérné tudását másokkal, feltöltődésre, szakmai inspirációkra vágyik, mindenképpen ki kell, hogy próbálja magát a versenyek világában függetlenül attól, hogy pályája elején tart vagy már több éves, esetleg évtizedes gyakorlat áll mögötte. Kis lépésekben kell ugyanakkor gondolkodni, apró célokat kell meghatározni: a szintidő tartását, a fegyelmezettebb anyaghasználatot, a pontosabb technikai kivitelezést például. Rendkívül fontos továbbá az, hogy elsősorban a saját elvárásainknak próbáljunk megfelelni, a kitűzött célokat igyekezzünk lehetőség szerint maradéktalanul megvalósítani. Nem a szakmával, hanem a saját korlátainkkal kell megküzdenünk, ezeket kell folyamatosan kitolni, mert ez az, ami igazán segítheti a fejlődésünket. Aki kipróbálja magát a versenyek világában azt is tapasztalni fogja, hogy a rengeteg gyakorlásnak a szalonmunkában meglesz az eredménye például azzal, hogy lerövidül az idő, amit egy vendégre fordítunk, vagy a takarékosabb anyaghasználat révén csökkennek a költségek. Persze, remek dolog, ha sikerül egy jó helyezést is elérni, de a szakmai magabiztosságunkat már az is erősíti, ha saját korlátainkat legyőzzük, sőt, ez sokszor nagyobb önbizalmat ad, mint egy győzelem.

Sosem voltam még ilyen versenyen!

Most először voltam a versenyen a kulisszák mögött. Szuper zsűri csapat tagja lehettem.  Megfelelő versenyszervezés és kivitelezés. Szerintem a versenyzők is nagyon elégedettek lehetnek, mert mindenkinek a verseny után egyénileg lehetősége volt odajönni a zsűrihez és megbeszélni, hogy mire hány pontot kapott mit miért vontunk le. Sosem voltam még ilyen versenyen! (Sokszor pedig nagyon jó lett volna a versenyzésem során válaszokat kapni. ) Sokat lehetett tanulni a színpadon zajló bemutatókból, mindenki segítőkész és kedves volt. Pozitív élményekkel gazdagodhattunk


Mezei Edina 

Mire figyeljenek a versenyzők, ha neveznek egy versenyre? 

Személy szerint mindig azt mondom a tanulóimnak, akik felkeresnek egy-egy verseny előtt, hogy készítsem fel őket a megmérettetésre: a legfontosabb alapkő a versenykiírás. Ha betartjuk a szervezők által kért feltételeket az már fél siker. A zsűri a kiírás alapján fog értékelni és ha figyelmen kívül hagyunk akár csak egy mondatot is, az súlyos következményekkel, akár kizárással is járhat. Valljuk be ha valaki tisztességesen készül egy versenyre, akkor biztosan nem egy mondaton szeretne elcsúszni, így azt tudom tanácsolni minden versenyezni vágyó kollégának, hogy tartsák be a szabályokat. Lehet, hogy ez kicsit most szigorúnak tűnik, de úgy gondolom egy ‘fair’ versenyt, csak így lehet lebonyolítani, ha mindenki tartja magát az előírtakhoz. Így lesz korrekt a szervező a zsűrihez, a zsűri a versenyzőkhöz és a versenytársak egymáshoz.

A versenyről: 

Nekem vegyes érzéseim voltak. Egyrészt az ezt megelőző versenyen még a páston mérettem meg a tudásom, másrészt most először volt alkalmam a zsűri csapatát erősíteni. Lehet jobban izgultam, mint a versenyzők. Maximalista vagyok és épp ezért nem szerettem volna ha miattam csúszik el valakinek a helyezése, így beleadtam a tudásom legjavát és teljes mértékben elégedett vagyok. Azért merem ezt kimondani, mert minden versenyszámban egyezett a zsűri véleménye a helyezettekről. Nagyon precíz munkát végeztünk, minden zsűritag jegyzetet készített az összes értékelt alkotásról és felajánlottuk a lehetőséget, hogy az eredmény hirdetés után állunk a versenyzők rendelkezésére és válaszolunk az esetleges ‘mit miért’ kérdésekre. Nagyon jól éreztem magam, láttunk nagyon szép munkákat és bátran állíthatom, hogy részese voltam egy nívós rendezvénynek. Remélem ősszel sokatokkal találkozunk.


Skribanekné Gulybán Emese 

Mit hibáztak a versenyzők? 

Számomra a kérdés egy kicsit kétélű. Klasszikus értelemben véve a legtöbb hiba talán a modellválasztás területén volt. Nagyon fontos az adott verseny versenykiírását alaposan megismerni, mert ha nem tisztázzuk a pontos kritériumokat, nem tudjuk a megfelelő modellt sem megtalálni! A másik éle a kérdésnek, hogy szerintem egy versenyen mindenki hibázik. Ki így, ki úgy, de a versenyszellem mindenkiből hozhat ki hibákat. Egy verseny eredményét mindig az dönti el, hogy éppen akkor, abban a helyzetben ki hibázott kevesebbet! A hibákat pedig el kell követnünk ahhoz, hogy legközelebb jobban figyeljünk arra, hogy ezek ne forduljanak elő! A hibáinkból tanulunk! Ezért tartom nagyon fontosnak, és ragaszkodom hozzá, hogy zsűrizés után minden versenyzőnek adjuk meg a lehetőséget arra, hogy modelljével felkereshesse a zsűri tagjait, akik elmondják miben, hol volt a hiba, esetleg ez legközelebb hogyan javítható! Ha a versenyző él ezzel a lehetőséggel , nyugodtabban távozik, tudatosabban készül a következő versenyére.