Hívás most!

Hidegallergia

Hogyan ápoljuk a zavaró tüneteket?

Az első hideg, szeles, kora téli napok beköszöntével szinte azonnal megjelennek az első hidegallergiás tünetek is. A betegség nagyon is létező, komoly tüneteket okozhat leginkább azokon a bőrfelületeken, amik a hideg levegővel érintkezik, de előfordulhat egész testre kiterjedő tünet együttes is.

Az akár krónikussá válható bőrbetegség (hideg urticaria) a tünetei miatt képes igen csak megkeseríteni a beteg életét. A bőrpír, bőrviszketés, piros duzzanat, hajszál repedések a bőrön, kivérzések akkor jelentkeznek, amikor a bőr 4 foknál alacsonyabb hőmérséklettel találkozik. A szél csak tovább fokozza a tünetek kialakulását kézen és arcon egyaránt.

 

Bizonyos esetekben a test, illetve a bőr visszamelegítése után ezek a tünetek súlyosbodhatnak. Hidegallergia például az is, ha valakinek az ujjai szinte fájnak a hideggel való érintkezéskor.

A kezelése általában antihisztaminnal és szteroidos krémekkel történik. Mindezek mellett sokat segít a rendszeres és körültekintő bőrápolás is. A már kialakult tünetekre ápoló hatással lehet a heti sűrűségű paraffinos kezelés. Ezzel a módszerrel látványosan csökkenthetjük a bőr szárazságát kézen és lábon egyaránt. A meleg paraffin kitágítja a pórusokat, ez által az ápoló krém mélyebbre tud hatolni, hogy ott jótékony hatását kifejtse.

 

A kézápolás menete: alapos fertőtlenítő kézmosás során feltétlenül várjuk meg  a hatóidőt, hogy még csak véletlen se maradjon semmilyen kórokozó a vendégünk kezén. Bőr radírral radírozzuk le az elhalt hámsejteket – ezt a hidegallergiás kézen végezzük óvatosan. Begyulladt, vagy kisebesedett kézen ne végezzünk ápolást. A bőrradír után a maradék krémet esetleg sima langyos vizes kézmosással távolítsuk el. Ezt követően mélyhidratáló kézápoló krémmel alaposan és vastagon kenjük be a kéz teljes felületét. Mártsuk bele a közepes hőmérsékletű olvasztott paraffinba a kezet kétszer, majd csepegtessük le a felesleges paraffint. Ezután húzzunk műanyag zacskót a kézre, majd csavarjuk bele előmelegített törölközőbe. Hagyjuk hatni a krémet minimum 20 percig. Ezt követően a maszkot a műanyag zacskóval együtt a két tenyerünk közé fogva egyetlen húzással lehúzhatjuk.

 

A hidegallergiás kéz bőre látványosan puhább lesz, elkerülhetők a hajszál berepedések és a bőr kivérzése. Mindezek mellett bátran ajánljunk otthoni ápolásra mélyhidratáló krémet és rendeljük vissza a vendéget heti rendszerességgel, amíg a hideg időszak tart. Vendég megtartás szempontjából a szalonunkban kialakíthatunk egyedi, „Hidegallergiás kézápoló csomagot” is, ami kedvezményes, de mégis arra sarkallja a vendéget, hogy igénybe vegye azt.

 

Szöveg: Berki Erika