Hívás most!

A gél lakkozás költség-haszon elemzése

Tedd a szívedre a kezed : kiszámoltad már, hogy VALÓJÁBAN mennyi az egy vendégre jutó költséged ? Még nem számoltad ki? Akkor érdemes együtt kiszámolnunk, meglepő lesz !

A cikksorozatban együtt átgondoljuk a költségeket és segítséget nyújtok a kiszámoláshoz, az üresen levő táblába pedig Te magad is számold ki a saját költségeidet !

Ebben a bevezető részben “bemelegítésként” maradunk a fixköltség legnagyobb részét kitevő gél lakk költségeknél, majd később hozzávesszük a többi költséget is, és számolunk az idővel is, hogy teljes képet kapjunk.

De először is játszunk ! Jegyezd fel ide, hogy mit “tippelsz”, mennyi az egy gél lakkos vendégre jutó teljes költséged? Írd be most, addig ne menj tovább ! A végén meglátod, mennyire jól tippeltél 😉

De hogyan számoljuk ki az egy vendégre jutó teljes költséget ? Gondolkozzunk és számoljunk együtt !

A költségek alapvetően 2 félék : változó vagy fix költségek.

1, A változó költség leegyszerűsítve az anyagköltség, amelynek havi nagysága attól függ, hogy hány vendéged volt. Logikus, hogy minél több vendéged van, annál több fogy az alapanyagokból és az eszközökből, ide értve a gél lakk szín, alap, fedő, reszelők, folyadékok, lámpa és cső, stb “fogyását” is.

Ahhoz, hogy ezt ki tudjuk együtt számolni, a mellékelt táblába írd be hogy mennyiért vásárlod ezeket, illetve hogy hány vendég jön ki egy “üvegből”. A legjobb, ha egyszerűen “megszámolod”, azaz új lakk bontása után vendégenként felírod. Azt tapasztalom, hogy ezt nagyon kevesek teszik meg, éppen ezért nincsenek tisztában a számokkal…

A mellékelt táblákon néhány valós példa valós számai láthatóak. Az első esetben “alacsony árú” és kevésbé jónak tartott márkák áraiból válogattam. A második esetben a hazai szalonokra jellemző eset látható, ahol általában nagy alap és fedővel dolgoznak, de leggyakrabban mini színekkel, ez esetben “kevés pénzből nagy színválaszték” az indok. A harmadik esetben a Gelish felhasználók mért adataival számoltam, amely ráadásul 6-8 perc alatt leoldható. A negyedik esetben pedig egy közismert prémiummárka weboldalán publikált adatokat használtam fel.

Jól látható, hogy az első 3 esetben 4-500ftra jön ki egy vendég költsége, attól függetlenül, hogy “drágább” vagy “legolcsóbb” anyagokkal dolgozol. Adódik ez abból, hogy egyrészt kiugróan drága a mini szín költsége, mivel a 4mles üvegben akár 1ml is benn maradhat, másrész abból, hogy egy minőségi márkából kevesebbet kell felhasználni, tehát nem lehet a millilitereket egy az egyben “átszámolni”. Nem érdemes tehát a legolcsóbb márkákból válogatni, a 100ftos eltéréssel veszélybe kerül a munka minősége és a vendégkör, ráadásul sok idő és pénz elmegy a “próbálkozással”.

A következő részben kiszámoljuk a fennmaradó anyagköltségeket (folyadék, eszköz, lámpa, stb), kiszámoljuk a fixköltségeket (bérleti dij, járulék), és megnézzük hogy adott idővel és áron dolgozva milyen profit érhető el.

Addig is arra bátorítalak, hogy az üres táblázatban számold ki a saját költségeidet, lemérve (!) hogy hány vendég jön ki egy üvegből !

Bognár Balázs

Nail Harmony Kft